Succesul unui cabinet ginecologic modern este dictat de profesionalismul și experiența medicului ginecolog, dar și de dotările și echipamentele folosite, care permit desfășurarea activității în cele mai bune condiții și asigurarea unui nivel înalt de confort pacientelor.
Pentru a excela în acest domeniu, medicii au nevoie de materiale, instrumente și echipamente medicale foarte specifice. Potrivit legislației în vigoare (Ord. 153/2003), un cabinet ginecologic trebuie să fie dotat cu urmatoarele:
- aparat de măsurat tensiunea arterială cu stetoscop;
- masă ginecologică;
- reflector cu picior;
- cântar pentru adulți;
- taliometru;
- sterilizator;
- etuvă-pupinel.
Echipamentele esențiale unui cabinet ginecologic se găsesc și pe site-ul e-MEDSHOP, de unde se poate achiziționa inclusiv instrumentar medical specific unui astfel de cabinet (pelvimetru, valve vaginale, pensă uterină, chiuretă uterină etc.).
Masa ginecologică nu poate să lipsească dintr-un cabinet ginecologic. Aceasta permite poziționarea pacientei în cea mai confortabilă poziție pentru efectuarea controlului și este similară unei mese clasice de examinare. Se încadrează în categoria mobilierului medical și există mai multe modele (fixă sau electrică).
Aceasta se alege în funcție de buget și de preferințele medicului. Ideea este ca pacienta să poată adopta o poziție optimă pentru desfășurarea examenului ginecologic. Prevăzute cu suport pentru mâini și picioare, mesele de examinare asigură un confort sporit.
Disponibilă în mai multe culori, masa de examinare ginecologică TM-A 1013 poate să ia forma unui scaun sau a unui pat orizontal și se pretează pentru intervenții chirurgicale simple. Un model și mai avansat din punct de vedere al specificațiilor tehnice este masa ginecologică electrică MS1400. Aceasta este prevăzută cu 3 motoare și cu reglaj electronic al spătarului.
Ambele mese de examinare ginecologică, dar și alte modele, permit pacientelor să se așeze cu ușurință și să adopte poziția corectă fără a întâmpina dificultăți. De notat este faptul că masa trebuie aleasă în funcție de dimensiunile cabinetului.
În unitățile medicale este nevoie de o respectare strictă a normelor de igienă, deoarece riscul de răspândire a unor infecții sau bacterii este foarte mare în mediul spitalicesc, iar contaminarea pacienților și a cadrelor medicale trebuie evitată prin metode a căror eficiență în acest sens este garantată.
Măsurile de prevenție a contaminării trebuie să reprezinte o prioritate inclusiv în cabinetul ginecologic. Procesul de sterilizare este unul riguros, și constă în presterilizarea instrumentelor folosind produse autorizate, spălarea acestora și ulterior sterilizarea propriu-zisă. Cel mai adesea, sunt folosite sterilizarea cu căldură uscată (pupinel) și sterilizarea cu căldură umedă (autoclav). Ambele aparate de sterilizare sunt disponibile la e-medshop.
De exemplu, sterilizatorul cu abur Vacuklav 41 B+ Evolution se remarcă prin performanță și rapiditatea în sterilizare și uscare. Pentru instrumentele neambalate, 10 minute sunt suficiente pentru o sterilizare completă. În cazul celor ambalate, procesul durează în jur de 20 de minute. Un alt avantaj al acestei autoclave este software-ul integrat care aprobă, etichetează și urmărește instrumentele sterilizate.
Așadar, dotarea unui cabinet ginecologic trebuie făcută în conformitate cu prevederile legale și totodată trebuie să primeze confortul pacientelor care îi trec pragul. Folosirea ultimelor tehnologii și a unor echipamente moderne oferă un plus de încredere și denotă profesionalism.